Loading

Vergeet mij maar

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/92/229171/webspace/httpdocs/sophiehelenedirven.nl/wp-content/plugins/pionect/pionect.php on line 129
SEO NAME

Vergeet mij maar

SEO NAME

VERGETEN

Het trage tempo kruipt onder je huid. De verveling ligt op de loer. Het enige dat je nog hebt, zijn de herinneringen, maar ook die verlies je langzaam door dementie. Je enige hoop: wat aandacht van je familie. Maar vaak zijn zij te druk met hun eigen leven. Ze gaan ervan uit dat hun dementerende opa of oma zichzelf wel vermaakt in het verzorgingshuis. Helaas hebben ze het mis: deze ouderen zouden dolblij worden van een beetje aandacht. Het gevolg: ze voelen zich weggestopt en vergeten.

Met de tekst “Vergeet mij maar” vraag ik aandacht voor de vergeten dementerende. Het zinnetje staat op een raamscherm, dat normaal huiselijkheid symboliseert: “oost west, thuis best.” Alleen is huiselijk precies dat wat ontbreekt in het leven van een dementerende. Het scherm is veel te vinden bij bejaarden thuis en dient als vitrage. Het lettertype waarin de zin is gezet, voelt persoonlijk en drukt de boosheid uit die dementerenden zelf niet meer kunnen uiten.

Wanneer het scherm voor het raam is geplaatst, lezen voorbijgangers en bezoekers de boodschap. De herhaling achter meerdere ramen versterkt het statement: het gaat niet om één opa of oma, maar een hele groep. Het verzorgingshuis oogt grauw, vervallen en oud: van een gevangenis verschilt het niet veel. Belangrijkste verschil: de kanten gordijntjes, de geraniums, en, als je goed kijkt, de schim van de bewoners.